Expertisecentrum De Borg
Eikenpage 4, 3734 AC  Den Dolder

 +31 (0)30 2256405
 secretariaatdeborg@fivoor.nl 
Contact  -  Routebeschrijving

 

Borg 2019 20 Button

Slimme horloges dragen bij aan de veiligheid op de werkvloer

Expertisecentrum De Borg heeft onderzoek gedaan naar het gebruik van biosensoren, in de vorm van slimme horloges, bij het voorspellen van agressief gedrag van cliënten. Stijgingen in huidgeleiding (het niveau en de pieken per minuut) en hartslag lijken vooraf te gaan aan dreigend agressief gedrag. Daarnaast blijkt dat een afname van de hoogte van de huidgeleidingspiekjes samen hangen met symptomen van burn-out maar er werd geen verband gevonden met hartslag. Deze conclusies moeten voorzichtig worden gebruikt en meer grootschalig longitudinaal onderzoek is nodig om de beweringen te onderzoeken.

Ondanks dat levert het gebruik van ambulante apparaten in de (geestelijke) gezondheidszorg hoge verwachtingen op en is het aannemelijk dat draagbare apparaten kunnen worden gebruikt om veranderende niveaus van emotionele toestanden en gedrag te detecteren. Het gebruik van biosensoren zou hiermee kunnen bijdragen aan de veiligheid op de werkvloer voor zowel cliënten als begeleiders. Niet in de laatste plaats kunnen de gegevens van de biosensoren informatie geven over de hoeveelheid stress die begeleiders in hun werk ervaren, hoe sterk zij reageren op agressief gedrag van cliënten en hoe zij kunnen voorkomen dat stress overgaat in burn-out symptomen of mogelijk ziekteverzuim vanwege werk gerelateerde stress.

Biosensoren voor de dagelijkse praktijk

De komende drie jaar richt De Borg zich op de implementatie van biosensoren. Het doel van dit project is om het dagelijks gebruik van deze biosensoren voor zowel begeleiders als cliënten vrij beschikbaar en hanteerbaar te maken voor de dagelijkse praktijk. Hiervoor wordt een workshop ontwikkeld en vrij toegankelijke software geschreven en beschikbaar gesteld.

Voor meer informatie over de implementatie van de biosensoren kun je contact opnemen met Peter de Looff via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Schermafbeelding 2019 02 05 om 11.21.34

Logo deborg
Expertisecentrum De Borg
Eikenpage 4
3734 AC  Den Dolder
secretariaatdeborg@altrecht.nl
+31 (0)30 2256405