Expertisecentrum De Borg
Eikenpage 4, 3734 AC  Den Dolder

 +31 (0)30 2256405
 secretariaatdeborg@fivoor.nl 
Contact  -  Routebeschrijving

 

Borg 2019 20 Button

Kan het meten van hartslag en huidgeleiding dreigend agressief gedrag signaleren bij psychiatrisch cliënten?

Uit het onderzoek van Peter de Looff blijkt dat stijgingen in hartslag en huidgeleiding vooraf gaan aan agressief gedrag bij mensen met een licht verstandelijke beperking die worden behandeld op forensisch psychiatrische afdelingen. Peter de Looff, onderzoeker bij Expertisecentrum De Borg deed promotieonderzoek naar het gebruik van draagbare technologie met geïntegreerde biosensoren in de forensische psychiatrie. Hij promoveert op 15 mei aan de Radboud Universiteit.

Draagbare technologie
Binnen De Borg-instellingen is onderzoek gedaan naar de inzet van draagbare technologie bij agressie van cliënten en chronische stress en burn-out klachten van begeleiders. Meer dan 100 cliënten hebben gedurende vijf dagen een polsband gedragen waarmee hartslag, huidgeleiding, temperatuur en beweging gemeten werden. De begeleiders die werkzaam zijn op de groepen registreerden de agressie-incidenten. Ook 110 begeleiders hebben gedurende twee jaar meegewerkt aan het onderzoek. Zij droegen de polsbanden en vulden vragenlijsten naar chronische stress en burn-out in. In algemene zin blijkt dat hartslag en huidgeleiding stijgen in aanloop naar agressie. Er is variatie zichtbaar tussen personen voorafgaand aan agressie. Meer longitudinaal onderzoek is nodig om deze (persoonlijke) patronen te onderzoeken.

De Looff constateerde ook dat een afname van de hoogte van de huidgeleidingspiekjes samenhangt met symptomen van burn-out bij de medewerkers. De gegevens van de draagbare technologie zou wellicht informatie kunnen geven over de hoeveelheid (chronische) stress die begeleiders in hun werk ervaren en hoe sterk zij reageren op agressief gedrag van cliënten. Een sterk punt van het onderzoek is dat in de modellen rekening gehouden wordt met tijdseffecten en persoonlijke variatie in hartslag en huidgeleiding. De conclusies moeten echter voorzichtig worden gebruikt en meer grootschalig onderzoek is nodig om te bepalen hoe goed de voorspellende waarde van de draagbare technologie is. Zo zijn er vragen omtrent de betrouwbaarheid van de polsbanden en is er persoonlijke variatie in de patronen voorafgaand aan agressie en burn-out. Het onderzoek biedt aanknopingspunten voor het gebruik van draagbare technologie in de (geestelijke) gezondheidszorg.

Verdediging proefschrift 15 mei
Op woensdag 15 mei om 14.30 uur verdedigt onderzoeker en promovendus Peter de Looff zijn proefschrift aan de Radboud Universiteit. Promotoren zijn prof. dr. H.L.I. Nijman, prof. dr. H.C.M. Didden en prof. dr. P.C.J.M. Embregts (Tilburg University)

 

Knipsel 1

Logo deborg
Expertisecentrum De Borg
Eikenpage 4
3734 AC  Den Dolder
secretariaatdeborg@altrecht.nl
+31 (0)30 2256405