Expertisecentrum De Borg
Eikenpage 4, 3734 AC  Den Dolder

 +31 (0)30 2256405
 secretariaatdeborg@fivoor.nl 
Contact  -  Routebeschrijving

 

Borg 2019 20 Button

'Ik ben razend enthousiast over de opleiding!' Evelyn vertelt over intern leertraject

Vanuit de Borg instellingen is er in samenwerking met de RINO Groep, een opleiding gestart; 'SGLVG-doelgroep vraagt een specifieke benadering'. De opleiding bestaat uit twee delen, uiteraard nauw gelinkt aan elkaar; het terugdringen van dwang en drang in de zorg met het oog op de nieuwe wetgeving voor de zorg in 2020 en het andere deel bestaat uit drie dagen psychopathologie. Dat was mijn voorinformatie toen ik in december gevraagd werd, deze opleiding te volgen. Nu zijn we ongeveer halverwege en heeft Petra Sterken gevraagd mijn bevindingen, beleving en gedachten tot dusver op papier te zetten….

Lees meer

'Je neemt de cliënt serieus in de vaardigheden die hij of zij heeft en kan.'

Interview met Susan Boogaard, GZ-psycholoog in opleiding tot Klinisch Psycholoog bij Pro Persona
Onderwerp: Adaptieve Vragenlijst Verstandelijke Beperking

Wat levert de AVVB op in je werk?
De AVVB geeft inzicht in de alledaagse mogelijkheden van de cliënt, vooral op praktisch vlak in real life geeft het mij meer inzichten dan de testen die wij gebruiken in een psychologisch onderzoek. 

Lees meer

'De AVVB geeft meer inzicht in wat een cliënt al kan en waar hij consistent in is'

Interview met Stefanie Pinas, groepsleider Cordaan
Onderwerp: Adaptieve Vragenlijst Verstandelijke beperking (AVVB)

Wat levert de Adaptieve Vragenlijst Verstandelijke beperking (AVVB) op in je werk?
Het werken met de AVVB geeft meer inzicht in de vaardigheden die van belang zijn om cliënten te trainen tot zelfstandigheid. De AVVB is een aanvulling voor het schrijven van plannen en kan goed gebruikt worden tijdens evaluatie momenten, zoals een multidisciplinair overleg.

Lees meer

Bruisende kookpot met ideeën en contacten: de learning hackathon

Wat gebeurt er als je dertig mensen 36 uur lang samen ‘opsluit’ om nieuwe leeroplossingen te bedenken voor uitdagingen waar zorgprofessionals die werken met mensen met een licht verstandelijke beperking en daarbij komende psychische- en of gedragsproblemen (sglvg-doelgroep) tegen aan lopen? Dan gebeurt er veel, heel veel!

De Borg gebruikte een hackathon (een marathonsessie afkomstig uit de wereld van de ICT om ‘hacks’, oplossingen, te bedenken) om op originele wijze concrete prototypes van leerproducten te ontwikkelen.

Lees meer

Ervaringsdeskundige Marleen actief op hackathon

Dertig deskundigen uit verschillende disciplines doen mee aan de hackathon van Expertisecentrum De Borg op 17 en 18 september. Ervaringsdeskundige Marleen Beekman en coördinator ervaringsdeskundigen Marion Blom van Dichterbij zijn twee van hen. 

In 36 uur tijd willen de deelnemers komen tot een opleidingsprogramma voor het werken met cliënten met een lichte verstandelijke beperking en psychische problemen en/of gedragsproblemen. Het initiatief van de hackathon komt van Petra Sterken, projectleider van de De Borg. “Hoe je omgaat met gedragsproblemen, leer je onvoldoende in de huidige opleidingen”, licht ze toe. “Nieuwe collega’s zijn dan ook onvoldoende toegerust om deze ingewikkelde mensen te begeleiden. Met de hackathon hopen we een adequaat opleidingsprogramma te ontwikkelen. En andere tools die begeleiders helpen bij hun vakmanschap, want het werken met deze doelgroep vraagt ontzettend veel van hen.”

Lees meer

Van zorgmijder naar aanpakker

Ivan wordt sinds een half jaar ondersteund door het FACT-team. Hij is door de reclassering verwezen. Ivan heeft 3 jaar voorwaardelijk gekregen. Het gaat sinds de ondersteuning van het FACT-team een stuk beter met hem.

Lees meer

Logo deborg
Expertisecentrum De Borg
Eikenpage 4
3734 AC  Den Dolder
secretariaatdeborg@altrecht.nl
+31 (0)30 2256405