Expertisecentrum De Borg
Eikenpage 4, 3734 AC  Den Dolder

 +31 (0)30 2256405
 secretariaatdeborg@fivoor.nl 
Contact  -  Routebeschrijving

 

Borg 2019 20 Button

Forensische (F)ACT voor LVB

Hoe behandel, begeleid en rehabiliteer je mensen met een LVB, bijkomende psychiatrische aandoeningen en complexe problematiek? Met forensisch (F)ACT voor LVB; een model met een integraal aanbod van behandeling, begeleiding en rehabilitatie specifiek voor mensen met een LVB. F(ACT) is een ambulante behandeling, aangeboden door de gespecialiseerde (F)ACT-teams vanuit de SGLVG(+) behandelcentra die bij De Borg zijn aangesloten.

Nieuwe vorm van zorg

De verstandelijk gehandicapten sector heeft een nieuwe vorm van zorg voor cliënten met een licht verstandelijke beperking en ernstige gedrags-, psychiatrische en vaak ook verslavingsproblemen: Flexible Assertive Community Treatment (F)ACT. In binnen- en buitenland is weinig ervaring opgedaan met het effect van F(ACT).

Laura Neijmeijer van Trajectum heeft, samen met De Borg en het Trimbos-instituut, een meerjarenonderzoek gedaan naar de werkzaamheid van (F)ACT LVB-teams. We ontwikkelden de methodiek verder en toetsten de effecten van de behandeling via een speciaal samengestelde ROM-set. Dit project liep tot 1 september 2017. Het is gefinancierd via het programma KFZ (Kwaliteit Forensische Zorg). 

In de GGZ wordt al langere tijd gewerkt met (F)ACT en deze vorm van intensieve ambulante (bemoei)zorg wordt nu ook met succes toegepast in de gehandicaptenzorg. Er zijn speciale teams samengesteld die (F)ACT bieden. De behandeling sluit aan bij het begripsvermogen van de cliënten. Daarin onderscheiden de teams van De Borg zich van andere (F)ACT-teams.

Contact

De (F)ACT-teams LVB van de bij De Borg aangesloten instellingen werken verspreid over heel Nederland. Kijk op de websites voor meer informatie of contact

Fivoor
Ipse de Bruggen 
Stevig
Trajectum

Download hier het magazine over de uitkomsten van het onderzoek naar de (F)ACT-teams met daarin de cijfers en verhalen van clienten en medewerkers beschreven. 

Logo deborg
Expertisecentrum De Borg
Eikenpage 4
3734 AC  Den Dolder
secretariaatdeborg@altrecht.nl
+31 (0)30 2256405