Expertisecentrum De Borg
Eikenpage 4, 3734 AC  Den Dolder

 +31 (0)30 2256405
 secretariaatdeborg@fivoor.nl 
Contact  -  Routebeschrijving

 

Borg 2019 20 Button

Klinische behandeling

 

SGLVG(+) cliënten willen net als ieder ander zo normaal mogelijk participeren in de maatschappij; werken, zich ontwikkelen, nodig zijn, status verwerven, gewaardeerd worden om wie zij zijn en hun vrije tijd prettig invullen. Vaak lukt dat niet vanwege gebrekkig onderwijs en problematische ervaringen op de arbeidsmarkt. Als ambulante ondersteuning hen niet helpt kan klinische behandeling een uitkomst bieden. Klinische behandeling duurt meestal tussen drie maanden en drie jaar.
 • De behandeling sluit aan bij de cognitieve en emotionele ontwikkeling van de cliënt (VG).
  • Het ‘met elkaar omgaan’ is het centrale uitgangspunt in de woning, bij dagbesteding en bij vrije tijdsbesteding. Behandeldoelen, leertaken en feedback zijn hierop afgestemd. Elke cliënt leert planmatig zijn vaardigheden te vergroten.
 • De behandeling richt zich mede op de psychiatrische problematiek van de cliënt (GGZ).
  • Er is een groot aanbod van therapieën, trainingen en modules. Cliënten nemen deel aan structurerende, inzicht gevende, steunende, (cognitieve) gedrags- en systeemtherapie. Maar ook aan beeldende-, drama-, dans-, muziek- en psychomotorische therapie.
  • Veel cliënten gebruiken medicijnen die hun gedrag beïnvloeden (psychofarmaca). Tijdens de behandeling wordt regelmatig onderzocht of de cliënt de juiste medicijnen krijgt en slikt.
 • In de behandeling wordt voordurend rekening gehouden met het mogelijke risico dat de cliënt voor zichzelf of zijn omgeving kan zijn. Zo nodig wordt ingegrepen met met van te voren afgesproken handelingen (Justitie). Risicotaxatie en risicomanagement betekent in de praktijk dat:
  • De cliënt wordt opgenomen in een voldoende veilige omgeving zodat risico’s hanteerbaar worden.
  • De behandeling in fasen wordt aangeboden.
  • De geschiedenis van het delictgedrag gedetailleerd bestudeerd wordt. Hierop worden de interventies gestoeld.
  • Bij elke belangrijke stap in het toekennen van meer vrijheden (verlof, overplaatsing naar een meer open leefgroep) altijd een risicotaxatie wordt uitgevoerd. Dit is onderdeel van de diagnostiek. 

Behandelmodulen

Binnen De Borg zijn gespecialiseerde behandelprogramma’s ontwikkeld, bijvoorbeeld over agressie, zedendelicten, verslaving of autisme. Deze worden gebruikt binnen de Borginstellingen. In overleg met de betreffende programmamanager zijn de modulen "Grip op Agressie" en "Omgaan met middelen en verslaving" ook beschikbaar voor andere zorgaanbieders.
De handleiding en modules van Grip op Agressie en Omgaan met middelen en verslaving kunt u hier inzien. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en/of met het Kenniscentrum van Trajectum, mevr. Christien Rippen.

 

Logo deborg
Expertisecentrum De Borg
Eikenpage 4
3734 AC  Den Dolder
secretariaatdeborg@altrecht.nl
+31 (0)30 2256405