Expertisecentrum De Borg
Eikenpage 4, 3734 AC  Den Dolder

 +31 (0)30 2256405
 secretariaatdeborg@fivoor.nl 
Contact  -  Routebeschrijving

 

Borg 2019 20 Button

Adaptieve vragenlijst verstandelijke beperking (AVVB)

Verschuiving van het 'IQ denken' naar het denken in sociale adaptatie

Met de komst van de DSM-5 is in de classificatie van een verstandelijke beperking het begrip adaptief functioneren meer centraal komen te staan. Het IQ geeft niet altijd een duidelijk beeld van wat iemand daadwerkelijk in de praktijk kan. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat iemand altijd zwart rijdt. Niet omdat hij niet wil betalen maar omdat hij niet begrijpt hoe de OV-chipkaart werkt. Als je dit weet kan de cliënt gerichter geholpen worden.

Adaptieve Vragenlijst Verstandelijke Beperking

Om een goed beeld te krijgen van de cliënt is er een vragenlijst ontwikkeld die het adaptief functioneren volgens de DSM-5 criteria in kaart brengt, de Adaptieve Vragenlijst Verstandelijke Beperking (AVVB, Jonker et al., 2016). De lijst meet zowel de conceptuele, sociale als praktische domeinen van functioneren.

De intentie is om de AVVB niet alleen te gebruiken om een verstandelijke beperking vast te stellen, maar ook om zwakbegaafden te kunnen classificeren. Als de cliënt goed in beeld gebracht is kan hij gerichter begeleid worden. Dit leidt uiteindelijk tot een prettiger leven voor de cliënt en het levert een zichtbaar resultaat op voor de begeleider.

De AVVB in de praktijk

De Borg heeft een subsidie gekregen voor het hanteerbaar maken van de AVVB voor breed gebruik. Deze subsidie is verstrekt in het kader van de kwaliteitsagenda gehandicaptenzorg.

Er is een pilot geweest binnen Wier. Met een controlegroep van 650 mensen wordt de toegevoegde waarde van de AVVB onderbouwd en de bruikbaarheid van de vragenlijst getoetst. Tijdens deze controlefase is de AVVB ingevuld door iemand die het vaardigheidsniveau van de cliënt goed kan inschatten. Deze onderzoeksfase is inmiddels afgerond en de data wordt geanalyseerd. Op 7 april a.s. was er een slotbijeenkomst georganiseerd voor alle betrokkenen bij het onderzoek, waar de eerste resultaten zouden worden gepresenteerd. In navolging van de nieuwe maatregelen in de strijd tegen het coronavirus is echter besloten deze bijeenkomst te verplaatsen naar 22 september a.s. Er is een livestream gerealiseerd waarmee u de bijeenkomst kunt bijwonen. U kunt zich hiervoor aanmelden door, voor 21 september 17.00 uur, te mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Onderzoek publicaties worden, bij beschikbaarheid, geplaatst op deze website.

In 2020 wordt vervolgonderzoek gedaan door de uitvoer van een verdiepingsslag in de vorm van een hermeting en een toets of cliënten zelf de lijst kunnen invullen. Met deze kennis kan de vragenlijst vervolmaakt worden en de uitkomsten vertaalt in een handleiding die om niet beschikbaar wordt gesteld.

Informatie en vragen

Meer weten over het project? Bekijk de factsheet of neem contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Antwoorden op vragen over het project of over het gebruik van de vragenlijst vind je in de lijst met veelgestelde vragen

Hoe ervaren Stefanie Pinas, groepsleider Cordaan, en Susan Boogaard, GZ-psycholoog in opleiding tot Klinisch Psycholoog bij Pro Persona, het gebruik van de AVVB? Je kunt hun verhalen hier lezen. 

Logo deborg
Expertisecentrum De Borg
Eikenpage 4
3734 AC  Den Dolder
secretariaatdeborg@altrecht.nl
+31 (0)30 2256405